De jeukwoorden van 2015

Het is eind van het jaar en dat betekent dat er weer tal van lijstjes verschijnen. Heerlijk! Een van de leukste en ergste vind ik de keuze van het meest irritante woord van het jaar, georganiseerd door het INL (Instituut voor Nederlandse Lexicologie). Iedereen mocht aangeven wat het vreselijkste woord van 2015 is geworden en zoals dat hoort bij lijstjes, was ik het niet eens met de winnaar. Dat was namelijk het woord ‘me’ op plaatsen waar het ‘mijn’ was bedoeld. Dat is dus een verkeerd gebruik van een woord, niet een ‘jeukwoord’. Maar goed, het volk heeft gesproken.

Zo’n verkiezing leidt er altijd wel toe dat ik voor mezelf ook lijstjes maak. Heel bescheiden hoor, in mijn hoofd alleen. Maar in dit geval ook op dit blog, omdat het over taal gaat. Mijn jeukwoorden anno heden (ze bestaan natuurlijk al langer, maar ze verdienen het om nog voor het eind van dit jaar verboden te worden).

  1. Mensenmens
  2. Proactief
  3. Kids
  4. Ultiem
  5. Event

Overigens moest ik deze week van een opdrachtgever het woord ‘eten’ vervangen door ‘food’. Omdat ook ik bread op de plank nodig heb, heb ik het gedaan. Maar ik heb wel gevraagd of ze m’n naam bij het artikel willen weghalen… Wat een vreselijke trend is dat is zeg, iets interessanter laten lijken door er een Engels woord voor te gebruiken.

Meer slechte of grappige taallijstjes? Op 15 december wordt ‘de slechtste slogan‘ van het jaar bekend gemaakt. Tot en met de dag ervoor kunt u nog stemmen!
Update: ‘Iedere paal gaat erin’ van Heibedrijf Steenman is tot slechtste slogan gekozen. Een slogan die volgens het bedrijf overigens maar één keer is gebruikt, in een carnavalsblaadje.


Credits foto: Flickr