NVWA: ‘Hans Teeuwen heeft niet gerookt’

Ophef tijdens komkommertijd: kijkers van het programma Zomergasten (VPRO) op zondag 30 juli zagen gast Hans Teeuwen roken. Sigaretten! ‘Nou en?’ zult u zeggen. Inderdaad, nou en. Dat Teeuwen rookte en dat werd vertoond aan pakweg 800 duizend kijkers doet er inderdaag niet toe. Maar… roken is verboden in ruimtes waar werknemers aanwezig zijn.

Zoals in dit geval: een interviewer, een cameraman, een geluidsman, een floormanager en wat er zoal aan hulp aanwezig is bij het maken van tv. Iedere werknemer heeft namelijk recht op een rookvrije werkplek, zo hebben wij dat in Nederland bij wet geregeld. Dus kwam de Nederlandse voedsel- en warenautoriteit (NVWA) in actie.

Ook zij hadden tv gekeken en togen onverwijld naar de VPRO-studio om bewijs te verzamelen. “Wij zijn op zoek gegaan naar bewijsmateriaal”, aldus een woordvoerder. “Daartoe hebben we de luchtkwaliteit in de studio gemeten en de regisseur van Zomergasten gesommeerd de gebruikte asbak af te staan zodat we die aan een nadere inspectie konden onderwerpen. Uit dit onderzoek bleek ons dat er tijdens de uitzending door de heer Teeuwen niet is gerookt, er was op de asbak geen enkel spoor aanwezig. Wat wij van de VPRO hebben begrepen is dat er sprake was van een massale hallucinatoire beleving: mensen dachten dat ze iemand zagen roken, maar in werkelijkheid was er slechts sprake van een moeizaam gesprek.”