Tien tips voor het schrijven van een succesvol persbericht

Uw persbericht heeft veel meer kans in de media als het goed is geschreven. Schrijfervaring helpt, maar is niet noodzakelijk. Laat wel altijd uw bericht lezen door iemand die niets met het onderwerp te maken heeft en niet benauwd is om kritiek te leveren.

Gaat u ook met beeld in de weer, maak dan niet zelf de foto als u daar niet geoefend in bent. Vraag een prof om dat klusje voor u te doen. Bedenk dat gratis publiciteit niet bestaat, dat geldt ook voor redactionele aandacht.

Met deze 10 spelregels voor het schrijven van een persbericht verhoogt u in ieder geval uw kansen op media-aandacht. Met de elfde voorkomt u ergernis.

  1. Zorg dat uw persbericht nieuws bevat. Klinkt logisch, maar de dagelijkse ervaring leert anders. Heeft u niks te vertellen, stuur dan niks.
  2. Zet uw nieuws bovenaan. Vergeet de inleidende woorden. Begin uw bericht zakelijk door antwoord te geven op de vragen wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe.
  3. Werk het nieuws in de volgende alinea’s uit. Vaak is over het waarom en het hoe van uw bericht wel wat meer te vertellen. Behandel één onderwerp per alinea.
  4. Houd het kort. Het is een misverstand dat een persbericht een A4-tje of langer moet zijn. Vertel wat u moet vertellen en laat het daarbij. Korte berichten zijn voor journalisten veel sneller en makkelijker te verwerken.
  5. Sluit af met ‘meer informatie’. Zorg er altijd voor dat een journalist contact kan opnemen voor meer informatie, een interview of bijvoorbeeld foto’s. Tip: zet uw bericht met foto’s (hoge resolutie) op uw eigen website.
  6. Een persbericht is geen reclame. Vermijd dus ronkende taal over uw eigen bedrijf en gebruik geen superlatieven. Laat het nieuws zelf zijn werk doen. Vertaal nooit domweg berichten van uw Amerikaanse moederbedrijf, die bevatten steevast zoveel nonsens dat een Nederlandse redacteur er hoofdpijn van krijgt.
  7. Gebruik goede foto’s. Als u een foto aanbiedt, houdt u er dan rekening mee dat voor drukwerk een goede kwaliteit noodzakelijk is. Ga bij drukwerk uit van 300 dpi, voor internet volstaat 72 dpi. Plak een foto nooit in de tekst!
  8. Maak uw persbericht sober op. Gebruik geen exotische lettertypes en plak geen plaatjes in uw bericht. Neem een saaie maar duidelijke letter als de Arial en houd een regelafstand van anderhalf aan.
  9. Tekst als bijlage? Hoewel iedere redactie tegenwoordig Word-documenten kan openen is de beste manier om een bericht aan te bieden nog steeds niet of nauwelijks opgemaakte tekst die u in uw e-mail plakt. Vanuit een sobere tekst-editor, niet vanuit Word. Toch een bijlage? Kies dan voor het eenvoudige .rtf (rich text format).
  10. Adresseer goed. Stuur uw bericht niet naar iedereen die u in het telefoonboek kon vinden, maar selecteer uw media (en als het kan de redacteuren). Beter vijf relevante adressen dan de wrevel opwekken bij honderd geadresseerden. O ja, gebruik de bcc-functie in uw e-mail. De ontvangers hoeven niet te zien wie er allemaal op uw perslijst staan.
  11. Zeur niet! Een persbericht verstuurt u en de redactie beslist of iets in zijn geheel of gedeeltelijk wordt geplaatst. Nabellen of e-mailen met de vraag of uw bericht wel is ontvangen maakt u bij journalisten niet populair. Doe dat dus niet. Wordt er niks geplaatst? Dan was uw nieuws kennelijk niet interessant genoeg. Volgende keer beter.

Geprobeerd en niet succesvol? Bel of mail ons dan. We analyseren waar en waarom het fout is gegaan en helpen u op weg om een volgende keer meer succes te hebben.